香港終於有本土鋁樽水了!

| | , ,

大家一定見過鋁樽,尤其是去便利店買樽裝咖啡時,鋁樽一般都是比用膠樽可口美味一點。不過講到水的話,想支水更好味更凍,香港本土都是以膠水樽形式出售,所以不似咖啡或可樂一樣,又多款式及不同樽可以選擇。

不過,今個月開始終於有改變了,《屈臣氏》推出鋁樽水,大小 600ml,不是大支,但又叫夠飲,好處是樽可以重用,又可以放熱水。因為鋁樽不會似膠一樣會發出BPA,冷熱也可,不會怕有致癌成份飲死人。

另一大好處是飲用完可以去回收機賣錢,雖然只值 $0.1,但至少為環保出一分力,多一份動力去回收。以後去便利店㨂飲品時,又多一個選擇了!

話說回來,今次樽的外表使用迷彩設計,感覺不錯。此外,有女同事見到後,也忍不住說外形靚要買回家用來做facial洗面用。正如融E 話齋,要多喝水呀,順便重溫鄭融MV。

售價:hk$28, 四月中有售。

樽身有位置可以寫上自己名字,出去做gym打波便不怕跟人同樽飲錯水了。

希望日後會推出其他產品,如有味水呀,能量解喝飲品啦!支持!

推薦閱讀

分享到:
Previous

《月風魔傳》竟然重製!預告立即睇

(影畫短評) Nomadland 還是要入戲院感受

Next

發表評論